Waarom dit initiatief?

Leidse partijen slaan de handen ineen voor grootse steunactie voor de Leidse horeca.

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we konden genieten van restaurants, terrasjes of een avond in de kroeg. Gelukkig zijn sinds kort de terrassen weer open en kunnen horecaondernemers een aantal klanten ontvangen. Helaas is dit een schrale troost en staat bij veel horecaondernemers het water nog steeds aan de lippen.

Hoog tijd voor actie dus, dachten een aantal Leidse organisaties. Samen presenteren zij WeAr Leiden, een samenwerkingsproject dat de Leidse horeca mentaal én financieel een steuntje in de rug moet geven.

Ten tijde van de lockdown wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk en geliefd veel Leidse cafés, restaurants en hotels zijn. De plekken waar we anderen ontmoeten voor een etentje of een borrel worden momenteel flink gemist. En wanneer horecazaken – zij het online – toch wat organiseren wordt daar vaak massaal op aangehaakt. Dus als je merchandise kunt kopen van je favoriete band of festival, waarom dan niet van je geliefde café, restaurant of hotel?

Unieke merchandise

Met deze gedachte staken drie studenten de koppen bij elkaar. Gebaseerd op WeAr Tilburg hebben zij een nieuwe stichting opgericht, namelijk: WearLeiden. WeAr Tilburg was in Tilburg een denderend succes, waarbij meer dan 7000 kledingstukken zijn verkocht! Wij hopen natuurlijk dat WeAr Leiden een net zo’n groot succes wordt, zodat ook wij onze favoriete horecazaken een hart onder de riem kunnen steken tijdens deze Corona pandemie.

Door een samenwerking aan te gaan met CopyCopyLeiden en Huisjes Van Inkt hadden we onze eerste stap gemaakt om onze stichting te realiseren. Nu hadden wij namelijk een illustrator en een drukker die onze kleding kon bedrukken. Met de hulp van onze sponsoren en partners Centrummanagement Leiden (CML), HBK accountants, TeekensKarstens (TK) advocaten en notarissen en Pink Elephant was het dan eindelijk zo ver en kon onze stichting officieel van de grond komen.

Het resultaat is WeAr Leiden: Een samenwerkingsverband met als product een lijn van T-shirtshoodies en totebags, met op elk item een illustratie van de gevel van een Leidse horecagelegenheid. Met de verkoop van deze unieke items hopen de initiatiefnemers een mooi bedrag op te halen voor de horecaondernemers die het momenteel zwaar hebben.

Unieke illustraties

Voor het ontwerp van de items is de samenwerking gezocht met de illustrator Huisjes Van Inkt. Aan haar is dus de bijzondere taak om de unieke gevels van de Leidse horecagelegenheden minutieus na te tekenen. Zelf is zij ook student in Leiden en vindt dit de optimale kans om het haar talent de Leidse horeca te steunen. ‘Tekenen is mijn passie. Om op deze manier de mooie panden van de Leidse horeca met Oost-Indische inkt in beeld te brengen is voor mij een unieke kans! Dat ik hiermee kan bijdragen aan iets positiefs voor de horeca in deze moeilijke tijden maakt het voor mij extra bijzonder.’

Bestel nu en help jouw kroeg

Het doel is nu om zo veel mogelijk Leidse horecazaken mee te laten doen met dit initiatief. Als een horecazaak besluit mee te doen, dan zal zijn merchandise te pre-orderen zijn via www.wearleiden.nl. De T-shirts zijn te bestellen voor €25,- euro, de sweaters kosten €40,- euro en de totebags gaan voor €9,95 over de toonbank.

Op de inkoopkosten van kleding, tassen en inkt na gaat de volledige opbrengst direct naar de horecagelegenheid, dit komt neer op een bedrag van ongeveer €13,- euro per t-shirt, €21 per sweater en €5 euro per tas. Voor wie niet de deur uit wil maar wel de lokale horeca wil steunen kan CopyCopyLeiden er voor zorgen dat uw merchandise voor via de post direct bij u wordt geleverd.

‘Op deze manier hopen wij niet alleen onze favoriete, maar alle, Leidse horecazaken een hart onder de riem te steken. Wij hebben daar namelijk de leukste avonden van onze studententijd beleefd en hopen zo wat terug te doen voor de horeca en de stad Leiden ,’ besluiten Michel Hengstman, Maurits Hogenhuis en Max Havinga, oprichters van de stichting WearLeiden.

Belangeloos

Het bedrukken van de kleding en totebags zal worden verzorgd door Shirtprint.nl. Dit is een onderdeel van CopyCopyLeiden. Het team van Shirtprint.nl vindt het leuk om op deze manier iets positiefs te kunnen doen voor de Leidse horeca. Er is gekozen voor duurzame producten, zo bestaan de shirts en sweaters uit bio-katoen en bedrukken zij de items met inkten op waterbasis. Kortom, er is gekozen voor premium kwaliteit, zodat iedereen lang kan blijven genieten van de WeAr Leiden producten.